Prešovská univerzita udelila čestný doktorát profesorovi Jánovi Brezovi

28.01.2010 Prešov

Prešov 28. januára (TASR) – Titul doctor honoris causa Prešovskej univerzity v Prešove (PU) z odboru zdravotnícke vedy udelili prednostovi Urologickej kliniky FNsP akademika Dérera prof. Jánovi Brezovi, ktorý v súčasnosti ...
Na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady PU a Fakulty zdravotníctva mu ho dnes v Dvorane evanjelického kolégia v Prešove odovzdal rektor PU René Matlovič. Ten vo svojom úvodnom príhovore povedal, že tento titul je v prvom rade ocenením Jána Brezu za jeho bohatú a precíznu vedeckú prácu, ktorú tvorivo aplikuje do praxe a skúsenosti odovzdáva svojim študentom. Podľa Matloviča udelenie čestného doktorátu tejto významnej osobnosti zvyšuje aj prestíž Prešovskej univerzity.
\"Ja som vďačný PU za túto poctu. Som obyčajný urológ, ktorý pracuje v prospech svojich pacientov, snažím sa im dať všetko to, čo viem, \" povedal Breza a dodal, že tento titul prijíma aj ako ocenenie práce svojich kolegov v Bratislave i v Prešove. Vo svojej inauguračnej prednáške sa zameral na budúcnosť urológie.
Prof. MUDr. Ján Breza, DrSc. získal medicínske vzdelanie na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončil v roku 1973. Má dve atestácie v odbore urológia a atestáciu zo sexuológie. Je popredným odborníkom v oblasti chirurgie – transplantácie obličiek, operácie prostaty a nadobličiek. Pôsobí ako národný delegát v Svetovej urologickej spoločnosti a je čestným členom národných urologických spoločností v Maďarsku, Českej republike a v Rumunsku. V roku 2008 sa stal členom Európskej akadémie vied a umenia.
Počas svojej lekárskej praxe absolvoval pracovné i študijné pobyty v Európe i Spojených štátoch amerických. Má za sebou bohatú publikačnú činnosť, je autorom desiatok odborných štúdií a ako pedagóg sa podieľa na príprave budúcich odborníkov v oblasti medicíny.
 

Vyberte región